Ed Reed miste het doel en de missie in zijn breuk met Bethune-Cookman University

25 Jan 2023

Ed Reed miste het doel en de missie in zijn breuk met Bethune-Cookman University

Sommige dingen kunnen niet snel worden opgelost.

En ze kunnen zeker niet worden opgelost via een Instagram Live-tirade.

Dat zijn gevoelens waar Ed Reed geen rekening mee hield of niet begreep toen hij begon aan zijn korte en bizarre ambtstermijn als hoofdvoetbaltrainer aan de Bethune-Cookman University, een ambtstermijn die zaterdag eindigde, voordat hij zelfs maar een contract had getekend. .

Maar niet voordat hij meer dan eens naar de sociale media was gegaan om te schreeuwen en schreeuwen over de school en haar bestuurders als een 15-jarige die boos is over de keuzes van de schoolkantine. Voor de duidelijkheid, Reed had niet helemaal ongelijk: het is niet onredelijk om te verwachten dat je nieuwe kantoor wordt schoongemaakt van de spullen van de vorige coach, en Bethune-Cookman heeft, net als veel Historisch Zwarte Hogescholen en Universiteiten (HBCU's), financieringsproblemen, niet om nog maar te zwijgen over overstromingen en schade als gevolg van de orkaan Ian, slechts een paar maanden geleden.

Maar als je campusproblemen groot zijn, staat het niet bovenaan de prioriteitenlijst om ervoor te zorgen dat het oefenveld van het voetbalteam state-of-the-art is. Maandag protesteerden verschillende B-C-studenten en riepen de Board of Trustees op om af te treden vanwege schimmel in slaapzalen en andere problemen (geen probleem exclusief voor Bethune-Cookman of HBCU's).

Weinig mensen begrijpen dat zo goed als Eddie George. Ondanks alle aandacht die Deion Sanders eiste door Jackson State te zegenen met zijn aanwezigheid, vloog George's aanwerving bij Tennessee State in 2021 onder de radar. Dat komt deels omdat George geen filmploeg heeft die hem altijd volgt zoals Sanders deed.

Tennessee State is een project dat George vrijwillig op zich nam en met dien verstande dat verbeteringen tijd kosten. Hij lijkt het HBCU-programma ook niet alleen te zien als een springplank naar iets beters.

"Ik wilde niets met coaching te maken hebben, omdat ik de stress en alle uitdagingen zag waar coaches dagelijks mee te maken hebben", legde George vorige week uit op de in Memphis gevestigde "Rise & Grind"-podcast. "Maar ik stelde mezelf de vraag: zal dit een verandering teweegbrengen in het leven van de jonge mannen? het voetbalveld, maar wat er daarbuiten gebeurt."

Verhaal gaat verder

George begrijpt ook waarom TSU voor grote hindernissen staat: de staat heeft tientallen jaren geld van de school achtergehouden, geld dat het volgens de federale wetgeving aan de school verschuldigd was. Tennessee State is, net als verschillende openbare HBCU's, een landtoelage-instelling, scholen die voornamelijk zijn opgericht om les te geven en vooruitgang te boeken op het gebied van landbouw, wetenschap en techniek. Onder de Second Morrill Act van 1890, ondertekend door president Benjamin Harrison, ontvingen colleges met landsubsidies federale financiering, en staten die dergelijke scholen huisvestten, werden verondersteld het bedrag van de federale gelden te evenaren.

Maar in Tennessee besloot de staatswetgever dat het een 75/25-benadering zou hanteren voor zijn twee landtoelage-instellingen: de Universiteit van Tennessee zou 75% van de staatsfinanciering krijgen en de staat Tennessee 25%. Ook kreeg de UT, een overwegend blanke instelling, altijd haar geld; TSU niet. Uit een staatsaudit in 2021 bleek dat de staat al tientallen jaren in strijd was met de Second Morrill Act en dat TSU tot $ 544 miljoen verschuldigd was. Regering Bill Lee nam $ 250 miljoen op voor Tennessee State in zijn budget voor 2022, en dat geld zal worden gebruikt om gebouwen te upgraden en te repareren.

"Het grotere probleem dat de school bestrijdt, is het geld voor de landtoelage," zei George. "Dat is iets dat een enorm schot in de arm kan zijn voor onze instelling. We moeten verantwoordelijk genoeg zijn om dat geld te nemen en het in infrastructuur te stoppen, in nieuwe gebouwen te steken, in een robuuste schenking die kan blijven bouwen , om te groeien en om andere fondsen op te richten die zich gaan bezighouden met het onderhoud en het dagelijks gebruik van onze student-atleten."

George dringt aan op de bouw van een voetbaloperatiecentrum, dat alles voor het voetbalteam en andere atletiekprogramma's zou centraliseren. Momenteel, zei hij, zijn zijn spelers de hele dag overal, met kleedkamers op de ene plek, oefenen op een ander deel van de campus en teamvergaderzalen op weer een andere plek.

Terwijl TSU een upgrade heeft gekregen voor een aantal van zijn thuiswedstrijden — spelen in het Nissan Stadium, waar George speelde als lid van de Tennessee Titans — zijn de overwinningen nog niet binnen. De Tigers waren 5-6 in zijn eerste seizoen in 2021 en 4-7 vorig jaar. Dat gezegd hebbende, hoewel ze verloren van het JSU-team van Sanders, was de eindscore 16-3, wat de minste punten markeerde die Jackson State, die gemiddeld bijna 40 punten per wedstrijd behaalde, het hele seizoen scoorde.

TSU opent dit najaar haar rooster in de Notre Dame, een groot probleem voor de school en de schatkist van het atletiekprogramma. Het is de eerste keer in de legendarische geschiedenis van het Notre Dame-voetbal dat het tegen een HBCU-team speelt en de eerste keer dat het tegen een FCS-team speelt.

Ed Reeds tijd als hoofdtrainer bij Bethune-Cookman duurde maar liefst 25 dagen. (Jerry Jackson/Baltimore Sun/Tribune News Service via Getty Images)

Het punt is dat Reed waarschijnlijk op tijd verbeteringen zou hebben gekregen voor de voetbalfaciliteiten — en mogelijk daarbuiten. Hij heeft vast diepgewortelde connecties en zakelijke kennissen die hadden kunnen helpen, zoals Reed's vriend en schijnbare inspiratie Deion Sanders Walmart liet doen, met de retailgigant die Jackson State een nieuw oefenveld bouwde toen hij de Tigers coachte.

>

Maar je kunt niet met vuurwapens gaan, met wat lijkt op een redderscomplex, en verwachten dat het instituut knielt en onmiddellijke veranderingen doorvoert. Het is onduidelijk of Reed zijn huiswerk deed voordat hij aan de slag ging bij BCU en echt begreep waar hij aan begon, maar alle bewijzen wijzen erop dat hij zich niet bewust was. Zelfs tijdens zijn exit-ontmoeting met spelers - live op Instagram natuurlijk - ging hij tekeer tegen B-C atletisch directeur Reggie Theus, die ook de hoofdbasketbalcoach is, en zei dat het niet mogelijk is om beide banen te doen en zijn alma mater, de universiteit, op te voeden. van Miami, als voorbeeld van hoe hij dat weet.

Als Reed dacht dat de financiën van de atletiekafdeling van Bethune-Cookman ook maar in de buurt kwamen van die van Miami... nou, hij heeft van tevoren geen onderzoek gedaan.

"Het is frustrerend. Hij begreep niet precies waar hij aan begon", zei George over Reed. "Als je onder de motorkap komt en je ziet wat er aan de hand is en je ziet de schimmel in de appartementen, je ziet de schimmel in de slaapzalen, je ziet de faciliteiten, de kleedkamer is niet de beste, het is niet schoon, het is al die dingen.

"Maar raad eens? Dat is waarom je daar bent. En ik kies ervoor om het te doen door middel van actie. Ik kies ervoor om het te doen door hé, laat me mijn mouwen opstropen en voor deze mensen, bedrijven, de president komen staan , de politici en zeggen eigenlijk: 'Wat doen we hier?' Hier is het 2023 en het lijkt erop dat deze gebouwen nog in de jaren 50 staan."

George spreekt als iemand die volledig geïnvesteerd is, niet alleen in een voetbalprogramma maar ook in het welzijn van alle studenten van TSU, waaronder binnenkort zijn zoon Eriq, die zich deze maand heeft gecommitteerd om voor zijn vader te spelen. Eriq George is een D2-AAA All-State defensief einde die verschillende beursaanbiedingen ontving van BCS- en FCS-programma's.

In tegenstelling tot de aanpak van George - hij maakt duidelijk dat er verbeteringen nodig zijn, zowel voor atleten als voor de studenten in het algemeen, maar vernedert schoolleiders op Instagram niet - met de tirades van Reed.

Veel HBCU-afgestudeerden en degenen die les hebben gegeven of gecoacht op HBCU's zullen je vertellen dat de scholen een hogere missie hebben. Gecreëerd als reactie op wettige systemische segregatie, produceren HBCU's niet alleen de meerderheid van de zwarte rechters, artsen en advocaten in de Verenigde Staten; ze bieden studenten ook een soort oase waar zwart zijn de norm is en wordt gevierd en ze niet het gevoel hebben dat ze constant onder de microscoop van de blanke blik staan ​​en worstelen met de micro- en macro-agressies van anti-zwarte vooroordelen .

Maar HBCU's hebben wel degelijk problemen, waarvan vele hun oorsprong vinden in tientallen jaren van systematische verwaarlozing. Joris begrijpt dat. Het lijkt erop dat Reed dat niet doet.

"Als dit het probleem is, wat is dan het plan om het te verbeteren?" zei George. "Mijn eigen zoon gaat naar de Tennessee State University, dus ik moet ervoor zorgen dat het werkt. Ik moet dit laten werken. Ik moet die verandering zien gebeuren. Het is veel groter dan voetbal. Het biedt een kwaliteit van leven die deze studenten verdienen absoluut.

"De voetbalwedstrijden zijn één ding. Maar de kwaliteit van het leven en de ervaring en het onderwijs dat we onze studenten de komende jaren kunnen bieden, is veel belangrijker."

Eddie George van Tennessee State begint zijn derde seizoen als hoofdtrainer tegen de Notre Dame. (Photo by Matthew Maxey/Icon Sportswire via Getty Images)