Hoe gezond is een avocado?

25 Jan 2023

Hoe gezond is een avocado?

Avocados zijn een van de meest populaire ingrediënten voor een gezonde levensstijl. Maar hoe gezond is een avocado eigenlijk? In dit artikel gaan we de gezondheidsvoordelen van deze vrucht onder de loep nemen en kijken wat het voor jou kan betekenen.

Voedingswaarde

Avocado's zijn een goede bron van veel voedingsstoffen, waaronder vezels, vitamine K, foliumzuur, vitamine C, vitamine B6, kalium en magnesium. Ze bevatten ook een grote hoeveelheid gezonde vetten, waarvan de meeste mono-onverzadigde vetten zijn. Mono-onverzadigde vetten helpen bij het verlagen van het LDL (slechte) cholesterol en het verhogen van het HDL (goede) cholesterol. Daarnaast zijn avocado's rijk aan antioxidanten, die kunnen helpen het risico op bepaalde chronische ziekten te verminderen.

Gezond hart

Volgens een recente studie uit 2020 is er aangetoond dat avocado's het risico op hartziekten sterk kunnen verminderen. De studie toonde aan dat vrouwen en mannen die avocado's aten, minder kans hadden op een beroerte, een middenrifverwonding en een hartaanval. Bovendien was het risico op hartziekten gemiddeld 25 procent lager bij degenen die regelmatig avocado's aten.

Gezond gewichtsverlies

Avocado's bevatten veel vezels, wat je kan helpen meer voedzaam voedsel te eten en tegelijkertijd je honger te verzadigen. Volgens een studie uit 2017 was er een significant verschil te zien in het gewichtsverlies tussen mensen die avocado's aten en mensen die geen avocado's aten. De mensen die regelmatig avocado's aten, verloren gemiddeld meer gewicht dan de mensen die geen avocado's aten.

Gezondere huid

Avocado's bevatten veel vetzuren, die kunnen helpen je huid gezond te houden. Olieachtige avocado's bevatten ook voedingsstoffen die je huid kunnen voeden, waardoor deze gehydrateerd, soepel en glanzend blijft. Avocado's bevatten ook vitamine E, wat de huid kan helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen en UVA-stralen.

Gezondere ogen

Avocado's bevatten luteïne en zeaxanthine, twee antioxidanten die je ogen kunnen helpen gezond te houden. Ze kunnen het risico op cataract en maculaire degeneratie sterk verminderen, twee veelvoorkomende oogaandoeningen die worden veroorzaakt door oxidatieve stress.

Conclusie

Avocado's zijn gezond en bevatten tal van voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Ze kunnen helpen het risico op hartziekten te verminderen, je gewicht te verliezen, je huid gezond te houden en je ogen te beschermen tegen schade door vrije radicalen. Als je gezond wilt blijven, is het eten van avocado's een uitstekende keuze.