Voormalig toprekruut Emoni Bates scoort 29 opeenvolgende punten, krijgt liefde van LeBron James

25 Jan 2023

Voormalig toprekruut Emoni Bates scoort 29 opeenvolgende punten, krijgt liefde van LeBron James

Emoni Bates zag er weer uit als een ster voor Oost-Michigan. (Foto door Steven King/Icon Sportswire via Getty Images)

Er was eens Emoni Bates de grootste naam in het amateurbasketbal. Sindsdien is er weinig meer volgens plan verlopen, maar dat betekent niet dat hij soms niet als een toekomstige superster kan spelen.

Bates, nu klaar voor Eastern Michigan, toonde dinsdag zijn potentieel door 29 opeenvolgende punten te boeken voor de Eagles in een conferentieduel tegen Toledo. Terwijl hij supernova werd, maakte hij zeven driepunters en scoorde hij een paar dunks:

Deze inhoud is niet beschikbaar vanwege uw privacyvoorkeuren. Werk hier uw instellingen bij om het te zien.

Bates eindigde met 43 punten op 15-van-23 schoten (9-van-14 vanuit 3-puntsbereik) en zeven rebounds.

Er zijn maar weinig MAC-games die interesse krijgen van de NBA, maar in ieder geval één opmerkelijk persoon was onder de indruk van het optreden van Bates: Los Angeles Lakers-ster LeBron James, die Bates al sinds zijn middelbare schooltijd prijst.

Deze inhoud is niet beschikbaar vanwege uw privacyvoorkeuren. Werk hier uw instellingen bij om het te zien.

James is niet de enige NBA-ster die kennis heeft genomen van Bates, want sinds zijn overstap uit Memphis trekt hij ook de aandacht van Kevin Durant. Bates werd vergeleken met beide spelers tijdens het hoogtepunt van zijn middelbare schoolcarrière.

Emoni Bates probeert een nieuwe weg naar de NBA te vinden

Bates schreef geschiedenis in 2020 toen hij als eerste tweedejaars werd uitgeroepen tot National Gatorade Player of the Year, een onderscheiding die eerder werd ontvangen door onder meer Jayson Tatum, Karl-Anthony Towns, Bradley Beal en, jawel, James, die twee keer gewonnen.

Een tijdlang leek het erop dat Bates een nieuwe generatie prep-to-prof-spelers zou kunnen leiden, maar in plaats daarvan herclassificeerde hij zich en belandde bij Penny Hardaway's Memphis-programma als onderdeel van een historisch goede rekruteringsklasse.

Bates' carrière als Tiger was niet bepaald fantastisch. Op 17-jarige leeftijd was hij de jongste speler in universiteitsbasketbal en had hij moeite om gelijke tred te houden met zijn leeftijdsgenoten. In een eerstejaarsjaar dat beperkt was door blessures, behaalde hij gemiddeld 9,7 punten per wedstrijd, terwijl hij ongeveer 38,6% van het veld schoot. Het was over het algemeen een slecht jaar voor Memphis, maar de Tigers gingen met name met 10-2 in wedstrijden zonder Bates en 12-9 met hem.

Dat seizoen eindigde toen Bates het transferportaal betrad en op weg was naar Eastern Michigan, gelegen in zijn geboorteplaats Ypsilanti, Michigan. Die ambtstermijn begon brutaal toen hij in september werd gearresteerd op beschuldiging van vuurwapens, maar uiteindelijk verontschuldigde hij zich en pleitte voor een misdrijf.

Op het veld leek Bates meer op een toprekruut voor de Eagles. Hij kwam dinsdag binnen met een gemiddelde van 19,3 punten en 5,6 rebounds, terwijl hij 34,4% van diep schoot. Toegegeven, die cijfers zijn tegen slechtere concurrentie en voor een team dat met 4-15 aan de wedstrijd begon, maar dinsdag toonde aan dat er nog een beetje ster over is in een speler die ooit werd beschouwd als een slot voor NBA-succes.